4 sipulia
1,5 dl hienoksi hakattua lipstikkaa
1,5 l kasvislientä
0,5 l kermaa
noin 100 g sinihomejuustoa
suolaa ja hieman sokeria
voita
vehnäjauhot 3 - 5 rkl(tilkka sherryä)
Kuullota sipulit runsaassa voissa, lisää jauhot ja suurusta.
Lisää kuumaa kasvislientä vähitellen ja huolellisesti sekoittaen, ettei keittopohja jää paakkuiseksi. Lisää lipstikka ja keitä noin 50 min välillä hämmentäen. Lisää kerma, aurajuusto, suola ja sokeri. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää halutessasi tilkkanen sherryä. Nauti esim. tuoreen patongin kera.
Lipstikka eli liperi eli rohtoliperi kasvaa suureksi pensaaksi muutamassa vuodessa ja antaa satoa runsain mitoin. Heinäkuussa voi leikata varret ja uutta pukkaa entistä voimakkaammin. Tuoreena yrttinä melkein mihin vaan, suolan korvikkeeksi ja antamaan maggi- makua. Mainitaan olevan myös lemmenyrtti, entisajan Viagra...tiedä häntä.
Itse yritän käyttää tuoretta lipstikkaa niin paljon kuin suinkin. Talven varalle kuivatan lehdet joko kuivurilla tai niputtamalla oksat kuivamaan keittiön verhotankoon. Kuivattuna maku ei ole niin voimakas kuin tuoreena. Jos ei ole makuun tottunut kannattaa käyttää alkuun varovasti pieninä annoksina.
Oma lipstikka kasvaa todella niin isoksi, etten millään ehdi sitä käyttää. Moni ystävä on siitä oman juurakkonsa saanut. Säilyy koko kesän penkin vihreänä kaunistuksena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti